Doorgaan naar artikel

Welkom gast

Alsjeblieft Log in of register
pigmentvlek verwijderen

Pigmentvlek Verwijderen | Oorzaken, Soorten en Oplossingen

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend probleem. Deze donkere plekken op de huid ontstaan door overmatige productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen en veroudering. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om pigmentvlek verwijderen mogelijk te maken. In dit artikel bespreken we de oorzaken van pigmentvlekken, hoe je ze kunt voorkomen en welke behandelingen er zijn om pigmentvlekken te verwijderen.

Oorzaken van pigmentvlekken

Een pigmentvlek wordt veelal veroorzaakt door een overmatige productie van melanine in de huid. Om een pigmentvlek verwijderen mogelijk te maken, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

Blootstelling aan de zon: Blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. UV-straling stimuleert de productie van melanine in de huid, wat kan leiden tot overmatige pigmentatie.

Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot pigmentvlekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de zwangerschap, wanneer het hormoon oestrogeen de productie van melanine kan stimuleren.

Veroudering: Naarmate we ouder worden, neemt de productie van melanine in de huid af. Dit kan leiden tot donkere vlekken op de huid, vooral op de handen en het gezicht.

Behandeling van pigmentvlekken

Als je op zoek bent naar een minder ingrijpende behandeling om een pigmentvlek te verwijderen, dan zijn huidvriendelijke blekende crèmes en lotions een goede optie. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die de productie van melanine remmen en daarmee helpen om pigmentvlekken te vervagen. Enthousiast geworden? Hieronder vind je een aantal manieren waarop deze pigmentvlekkencrèmes kunnen werken:

1. Hydrochinon: Een van de meest gebruikte ingrediënten in pigmentvlekken crèmes is hydrochinon. Dit ingrediënt remt de productie van melanine in de huid en helpt zo om pigmentvlekken te verminderen.

2. Vitamine C: Vitamine C staat bekend om zijn antioxidante werking en kan ook helpen om pigmentvlekken te verwijderen. Het helpt om de huid te verhelderen en te egaliseren.

3. Kojic zuur: Kojic zuur is een natuurlijk ingrediënt dat wordt gewonnen uit paddenstoelen. Het remt de productie van melanine en helpt daarmee om pigmentvlekken te verminderen.

4. Arbutine: Arbutine is een natuurlijk ingrediënt dat wordt gewonnen uit de beredruif plant. Het remt de productie van melanine en helpt daarmee om pigmentvlekken te vervagen.

5. Het gebruik van een pigmentvlekken creme en lotions kan effectief zijn bij het verminderen van pigmentvlekken, maar het is belangrijk om geduld te hebben en de crème regelmatig aan te brengen. Vaak duurt het enkele weken tot maanden voordat er resultaat zichtbaar is. Daarnaast is het belangrijk om altijd een zonnebrandcrème te gebruiken om de huid te beschermen tegen verdere pigmentatie.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om pigmentvlekken te verwijderen. Hieronder bespreken we de meest gebruikte behandelingen:

5. Laserbehandeling: Bij een laserbehandeling wordt een laser gebruikt om de pigmentvlekken te verwijderen. De laser zendt een geconcentreerde lichtstraal uit die het pigment in de huid opwarmt en vernietigt. Na de behandeling zal de huid rood en gezwollen zijn, maar dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen.

7. Chemische peeling: Bij een chemische peeling wordt een chemische oplossing op de huid aangebracht, die de bovenste laag van de huid afschilfert. Hierdoor worden ook de pigmentvlekken verwijderd. Na de behandeling kan de huid rood en gezwollen zijn, maar dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot een week.

8. Microdermabrasie: Bij microdermabrasie wordt de bovenste laag van de huid met kleine kristallen weggeslepen. Hierdoor worden ook de pigmentvlekken verwijderd. Na de behandeling kan de huid rood en gezwollen zijn, maar dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen.

Soorten Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend huidprobleem en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken die elk hun eigen oorzaak hebben. Hieronder zetten we de meest voorkomende soorten pigmentvlekken op een rijtje:

Melasma) Melasma is een veelvoorkomende vorm van pigmentvlekken die vooral voorkomt bij vrouwen. Het wordt vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap of door het gebruik van anticonceptiepillen. Melasma wordt ook wel het 'zwangerschapsmasker' genoemd omdat het vaak ontstaat tijdens de zwangerschap. De pigmentvlekken zijn vaak symmetrisch en komen vooral voor op het gezicht.

Behandelplan:
Melasma is goed te behandelen. Het vermijden van blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF is belangrijk om verdere pigmentatie te voorkomen. Een specialist kan ook een blekende crème voorschrijven met bijvoorbeeld hydrochinon, vitamine C of arbutine. Daarnaast kan lasertherapie een effectieve behandeling zijn.

Postinflammatoire hyperpigmentatie) Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat vaak na een ontsteking of beschadiging van de huid, zoals bijvoorbeeld na acne of eczeem. De pigmentvlekken kunnen donkerbruin of zwart van kleur zijn en zijn meestal tijdelijk.

Behandelplan: Postinflammatoire hyperpigmentatie is meestal tijdelijk en kan vanzelf verdwijnen. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en geen agressieve huidverzorgingsproducten te gebruiken. Een specialist kan ook een crème voorschrijven met bijvoorbeeld retinol of vitamine C en E.

Zonnevlekken) Zonnevlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd en ontstaan door blootstelling aan de zon. Ze komen vooral voor op de handen, het gezicht en de armen en zijn vaak lichtbruin van kleur.

Behandelplan: Het vermijden van blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF is belangrijk om verdere pigmentatie te voorkomen. Een specialist kan ook een blekende crème voorschrijven met bijvoorbeeld hydrochinon, vitamine C of arbutine. Daarnaast kan lasertherapie een effectieve behandeling zijn.

Lentigo) Lentigo zijn kleine bruine vlekjes die vooral voorkomen op de huid die veel aan de zon is blootgesteld. Ze komen vooral voor bij mensen boven de vijftig jaar en zijn meestal onschadelijk.

Behandelplan: Lentigo zijn meestal onschadelijk en hoeven niet behandeld te worden. Als je ze toch wilt verwijderen, kan lasertherapie een effectieve behandeling zijn.

Pigmentvlek voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hieronder vind je enkele tips om pigmentvlekken te voorkomen:

Bescherm je huid tegen de zon: Blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF en draag beschermende kleding als je langdurig in de zon bent.

Vermijd de zon op het heetst van de dag: De zon is het sterkst tussen 11.00 en 15.00 uur. Vermijd de zon op deze tijden zoveel mogelijk.

Gebruik producten met vitamine C: Vitamine C kan helpen om pigmentvlekken te voorkomen en te verminderen. Gebruik daarom producten met vitamine C, zoals serums en crèmes.

Gebruik geen agressieve scrubs: Agressieve scrubs kunnen de huid beschadigen en leiden tot overmatige pigmentatie. Gebruik daarom milde scrubs en exfolianten.

Meestgestelde vragen over pigmentvlek verwijderen

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?
In de meeste gevallen zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk om veranderingen in de huid goed in de gaten te houden. Als een pigmentvlek van vorm, kleur of grootte verandert, kan het een teken zijn van huidkanker.

Kunnen pigmentvlekken vanzelf weggaan?
Pigmentvlekken kunnen soms vanzelf weggaan, vooral als ze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals zwangerschap. Het kan echter wel enige tijd duren voordat ze helemaal verdwenen zijn.

Kunnen pigmentvlekken terugkomen na een behandeling?
Ja, pigmentvlekken kunnen terugkomen na een behandeling. Het is daarom belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken.

Kan ik pigmentvlekken voorkomen door gezond te eten?
Er is geen bewijs dat gezonde voeding pigmentvlekken kan voorkomen. Het is wel belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding te hebben voor een gezonde huid.

Kan ik pigmentvlekken zelf behandelen?
Het is niet aan te raden om pigmentvlekken zelf te behandelen. Dit kan leiden tot meer pigmentatie of zelfs littekens. Raadpleeg altijd een specialist voor de juiste behandeling.

Wanneer de huisarts bellen?

Hoewel pigmentvlekken meestal onschuldig zijn, kunnen ze soms ook een teken zijn van huidkanker. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op veranderingen in de grootte, vorm of kleur van de pigmentvlekken.

Bel direct je huisarts als je een pigmentvlek hebt die:

 • Snel groeit
 • Verandert van vorm of kleur
 • Rood of ontstoken is
 • Jeukt, bloedt of pijnlijk is
 • Als je een van deze symptomen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen bepalen of er sprake is van huidkanker en je indien nodig doorverwijzen naar een dermatoloog.

Vroegtijdige opsporing van huidkanker vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Wees dus alert op veranderingen in je huid en raadpleeg altijd een specialist als je twijfelt over een pigmentvlek.

Erkennen en oplossen

Pigmentvlekken kunnen vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om pigmentvlekken te verwijderen. Het is echter belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken om pigmentvlekken te voorkomen. Als je last hebt van pigmentvlekken, raadpleeg dan altijd een specialist voor de juiste behandeling.

Met dit artikel hopen we je meer inzicht te hebben gegeven in de oorzaken van pigmentvlekken en hoe je ze kunt behandelen en voorkomen. Vergeet niet om deze handige tips op te volgen en je huid goed te beschermen tegen de zon om pigmentvlekken te voorkomen.

Dit vind je mogelijk ook interessant

 • Zo gebruik je Skinlight creme

  Zo gebruik je Skinlight creme

  Hallo allemaal! In deze video gaan we het hebben over hoe je Skinlight crème het beste kunt gebruiken voor een stralende en egale huid. Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je de crème op de juiste manier aanbrengt voor het beste resultaat. Of je nu last hebt van pigmentvlekken of gewoon op zoek bent naar een nieuwe crème om je huid te laten stralen, deze video is zeker de moeite waard om te bekijken. Laten we beginnen!
 • Stralend en egaal: praktische tips voor het verminderen van donkere vlekken op lange termijn

  Stralend en egaal: praktische tips voor het verminderen van donkere vlekken op lange termijn

  Leer hoe u op lange termijn donkere vlekken op uw huid kunt verminderen met deze praktische tips en producten, waaronder zonnebrandcrème, Skinlight crème en producten met Allantoïne. Deze tips en producten zijn effectief en helpen uw huid weer stralend en egaal te maken.

Jouw winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg