Doorgaan naar artikel

Welkom gast

Alsjeblieft Log in of register
Pigmentvlekken gezicht verwijderen met deze unieke methodes

Pigmentvlekken gezicht verwijderen met deze unieke methodes

Pigmentvlekken op het gezicht kunnen ongemak en onzekerheid veroorzaken bij veel mensen. De vlekken kunnen ontstaan door een overmatige productie van melanine in de huid, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Gelukkig zijn er manieren om deze vlekken te voorkomen en behandelen. In dit artikel geven wij je een overzicht van de oorzaken, preventieve maatregelen en behandelingen voor pigmentvlekken op het gezicht.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid, die ontstaan doordat er een teveel aan pigment in de huid aanwezig is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonale veranderingen, blootstelling aan de zon of een overmatige productie van melanine. Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd, omdat ze vaak ontstaan bij het ouder worden. Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door post inflammatoire hyperpigmentatie, dit zijn vlekken op de huid die ontstaan na een ontsteking of beschadiging van de huid.

Oorzaken van pigmentvlekken op het gezicht

Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken op het gezicht. De belangrijkste oorzaken zijn:

 1. Blootstelling aan de zon

De zon is een van de grootste boosdoeners als het gaat om pigmentvlekken. Als de huid wordt blootgesteld aan uv-straling, wordt er meer melanine aangemaakt om de huid te beschermen tegen de schadelijke straling. Dit kan leiden tot overproductie van melanine, met pigmentvlekken als gevolg.

 1. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot pigmentvlekken op het gezicht. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens de zwangerschap, bij het gebruik van anticonceptiepillen of tijdens de menopauze.

 1. Overmatige productie van melanine

Een overmatige productie van melanine kan ook pigmentvlekken op het gezicht veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen met een donkere huidskleur.

 1. Beschadiging van de huid

Beschadiging van de huid kan leiden tot post inflammatoire hyperpigmentatie, waarbij er vlekken op de huid ontstaan na een ontsteking of beschadiging van de huid.

Pigmentvlekken te voorkomen

Pigmentvlekken kunnen worden voorkomen door de huid goed te beschermen tegen de zon en door het vermijden van andere factoren die hyperpigmentatie kunnen veroorzaken. Hier zijn een aantal tips om pigmentvlekken te voorkomen:

 1. Bescherm je huid tegen de zon

Bescherm je huid tegen de zon door het dragen van een hoed of pet, zonnebril en het gebruik van zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Herhaal het aanbrengen van zonnebrandcrème om de twee uur, vooral als je veel buiten bent.

 1. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon

Vermijd overmatige blootstelling aan de zon, vooral tussen 12:00 en 15:00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Zoek de schaduw op of blijf binnen op de warmste uren van de dag.

 1. Draag beschermende kleding

Draag beschermende kleding, zoals een lange mouwen shirt of een broek, om je huid te beschermen tegen de zon.

 1. Gebruik een paraplu

Gebruik een paraplu om jezelf te beschermen tegen de zon als je buiten bent.

 1. Vermijd warme douches en baden

Vermijd warme douches en baden, omdat dit de huid kan uitdrogen en gevoeliger kan maken voor hyperpigmentatie.

 1. Vermijd roken en alcohol

Roken en alcohol kunnen de huid beschadigen en hyperpigmentatie veroorzaken. Vermijd deze gewoontes om je huid gezond te houden.

Behandelingen voor pigmentvlekken op het gezicht

Als je al pigmentvlekken op je gezicht hebt, zijn er verschillende behandelingen die je kunt overwegen om ze minder zichtbaar te maken. Hieronder bespreken we een aantal effectieve behandelingen voor pigmentvlekken.

 1. Chemische peelings

Chemische peelings kunnen helpen om pigmentvlekken te verminderen door middel van het verwijderen van de bovenste laag van de huid. Dit stimuleert de groei van nieuwe, gezonde huidcellen en kan helpen om de pigmentvlekken te verminderen. Er zijn verschillende soorten chemische peelings beschikbaar, waaronder glycolzuur en salicylzuur peelings.

 1. Laserbehandelingen

Laserbehandelingen kunnen helpen om pigmentvlekken te verminderen door middel van het afbreken van het pigment in de huid. Dit kan helpen om de vlekken minder zichtbaar te maken en de huid te egaliseren. Er zijn verschillende soorten lasers beschikbaar, waaronder de Fractional CO2 laser en de Alexandrite laser.

 1. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een behandeling waarbij de bovenste laag van de huid wordt verwijderd door middel van kleine kristallen. Dit kan helpen om de pigmentvlekken te verminderen en de huid te egaliseren.

 1. Crèmes en serums

Er zijn verschillende crèmes en serums beschikbaar die kunnen helpen om pigmentvlekken te verminderen. Deze producten bevatten vaak ingrediënten zoals vitamine C, dat bekend staat om zijn eigenschappen om de huid op te helderen en pigmentvlekken te verminderen. Andere ingrediënten die kunnen helpen zijn niacinamide, retinol en arbutine.

 1. Camouflage make-up

Camouflage make-up kan helpen om de pigmentvlekken minder zichtbaar te maken. Deze make-up bevat pigmenten die zich hechten aan de huid en de kleur van de vlekken neutraliseren. Hierdoor lijken de vlekken minder opvallend en kan je je huid zelfverzekerder laten zien.

Extra tips als aanvulling

Naast de eerder genoemde behandelingen wil ik nog wat extra tips meegeven om pigmentvlekken op het gezicht te voorkomen. Een belangrijke tip is het verminderen van stress. Stress kan namelijk leiden tot hormonale veranderingen, wat een van de oorzaken kan zijn van pigmentvlekken. Zorg dus voor voldoende ontspanning en probeer stressvolle situaties te vermijden.

Een andere manier om pigmentvlekken te voorkomen, is door een gezonde levensstijl te hanteren. Dit houdt in dat je gezond eet, voldoende beweegt en voldoende slaapt. Een gezonde levensstijl kan ervoor zorgen dat je huid gezond blijft en minder vatbaar is voor pigmentvlekken.

Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Gebruik milde producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid, en vermijd agressieve producten die de huid kunnen beschadigen en pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Reinig je huid dagelijks en gebruik een goede moisturizer om je huid gehydrateerd te houden.

Afronding

Pigmentvlekken op het gezicht kunnen erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze te voorkomen en te behandelen. Het beschermen van de huid tegen de zon en het vermijden van andere factoren die hyperpigmentatie kunnen veroorzaken is essentieel om pigmentvlekken te voorkomen. Als je toch pigmentvlekken op je gezicht hebt, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar, zoals chemische peelings, laserbehandelingen, microdermabrasie, crèmes en serums en camouflage make-up. Het is belangrijk om te onthouden dat het behandelen van pigmentvlekken tijd en geduld kan vergen. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige behandelingen niet geschikt zijn voor alle huidtypes. Praat daarom altijd met een dermatoloog voordat je een behandeling begint.

Antwoorden op veelgestelde vragen

 1. Wat is de oorzaak van pigmentvlekken op het gezicht?

Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, overmatige productie van melanine en beschadiging van de huid.

 1. Hoe kan ik pigmentvlekken op het gezicht voorkomen?

Je kunt pigmentvlekken op het gezicht voorkomen door je huid te beschermen tegen de zon, het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, het dragen van beschermende kleding, het vermijden van warme douches en baden en het vermijden van roken en alcohol.

 1. Welke behandelingen zijn beschikbaar voor pigmentvlekken op het gezicht?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor pigmentvlekken op het gezicht, zoals chemische peelings, laserbehandelingen, microdermabrasie, crèmes en serums en camouflage make-up.

 1. Hoe lang duurt het voordat pigmentvlekken verminderen na een behandeling?

Het verminderen van pigmentvlekken na een behandeling kan tijd en geduld vergen. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat je resultaat ziet.

 1. Zijn er risico's verbonden aan behandelingen voor pigmentvlekken op het gezicht?

Sommige behandelingen voor pigmentvlekken op het gezicht kunnen risico's met zich meebrengen, zoals irritatie, roodheid en zwelling. Het is daarom belangrijk om altijd te praten met een dermatoloog voordat je een behandeling begint.

     6. Hoe kan voeding bijdragen aan het voorkomen van pigmentvlekken op het gezicht?

Een gezond dieet met voldoende vitamines en antioxidanten kan bijdragen aan het voorkomen van pigmentvlekken op het gezicht. Zo is bijvoorbeeld vitamine C belangrijk voor de productie van collageen, wat de huid stevig houdt en pigmentvlekken kan voorkomen.

       7. Kan het gebruik van bepaalde medicijnen pigmentvlekken op het gezicht veroorzaken?

Ja, sommige medicijnen kunnen leiden tot hyperpigmentatie, waaronder sommige antibiotica, hormoonpreparaten en chemotherapie. Bespreek eventuele pigmentvlekken met je arts als je medicijnen gebruikt.

      8. Zijn er natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken op het gezicht?

Sommige natuurlijke remedies kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken op het gezicht, zoals het gebruik van citroensap, aloë vera, kurkuma en vitamine E-olie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle remedies even effectief zijn en dat sommige zelfs irritatie kunnen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een dermatoloog voordat je natuurlijke remedies gebruikt.

Dit vind je mogelijk ook interessant

 • Zo gebruik je Skinlight creme

  Zo gebruik je Skinlight creme

  Hallo allemaal! In deze video gaan we het hebben over hoe je Skinlight crème het beste kunt gebruiken voor een stralende en egale huid. Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je de crème op de juiste manier aanbrengt voor het beste resultaat. Of je nu last hebt van pigmentvlekken of gewoon op zoek bent naar een nieuwe crème om je huid te laten stralen, deze video is zeker de moeite waard om te bekijken. Laten we beginnen!
 • Stralend en egaal: praktische tips voor het verminderen van donkere vlekken op lange termijn

  Stralend en egaal: praktische tips voor het verminderen van donkere vlekken op lange termijn

  Leer hoe u op lange termijn donkere vlekken op uw huid kunt verminderen met deze praktische tips en producten, waaronder zonnebrandcrème, Skinlight crème en producten met Allantoïne. Deze tips en producten zijn effectief en helpen uw huid weer stralend en egaal te maken.

Jouw winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg